TOP

Slapende schoonheden in Ontario

Steden doen er alles aan om startende ondernemers een uitdagend onderdak te bieden. In Toronto en Kitchener in de Canadese provincie Ontario zagen we twee uitersten.


In Kitchener dat een soort twee-eenheid vormt met Waterloo de plaats die bekendheid kreeg door Blackberry, is de incubator Cummunitech gevestigd in een oude leerlooierij (5000 m2). In 1997 door een aantal ondernemers opgericht om de regio met de steun aan startende ingenieurs, een bredere tech basis te geven.

De een start in een oude leerlooierij, de ander in een glazen kasteel.Er zitten nu bijna 1000 startups, maar ook multinationals, zoals Google zijn van harte welkom. De sfeer is aangenaam rommelig, zelf vinden ze zich een mengeling van een thuis en een clubhuis. Het motto is ‘samen werken’ en elkaar ‘helpen’. Het zijn waarden die je overal in de regio tegenkomt. De grote ondernemers zitten er omdat ze de beste kersen eruit willen pikken.

Het is de ambitie om de komende jaren de startups te laten uitgroeien tot middelgrote ondernemingen (to scale them up). Daar is nog een discussie over gaande, maar gedacht wordt om er 35 te selecteren die voor die speciale begeleiding in aanmerking komen.

In Toronto is in 2005 MaRS, een innovation hub gestart. Het hart van het gebouw is een oud ziekenhuis. De campus van de University of Toronto ligt aan de overkant. Met steun van een vijftiental filantropen werd het ziekenhuis gekocht. Een indrukwekkende nieuwbouw zorgt voor een verbinding met het academisch ziekenhuis (totaal 130.000 m2). MaRS concentreert zich op de sectoren ICT, Health en Cleantech.

In de nabije omgeving zitten verschillende ziekenhuizen en research instellingen. Jaarlijks wordt er op een oppervlakte van twee vierkante kilometer $ 1,5 mrd aan R&D uitgegeven. De focus ligt op stem cell onderzoek. Het academisch ziekenhuis gaat samen met GE Healthcare in de laboratoria van MaRS op zoek naar regeneratieve medicijnen.

Waar het bij Communitech gemoedelijk en rommelig was, is bij MaRS de sfeer zakelijker en strakker. Op de ene verdieping zitten de startups (1200) en daarboven zitten de scale ups ongeveer 180. Op de begane grond zitten de Venture capital partijen die onmisbaar zijn voor de financiering van de starters en groeiers.