TOP

Meest gestelde vragen (1)

We hebben onze rondreis door Noord Amerika ter promotie van ons boek afgesloten. Wat waren nu eigenlijk de meest gestelde vragen?


De vraag die altijd terug kwam was hoe Antoine en ik elkaar hadden ontmoet. Het is zo’n vraag die ons allemaal wel eens gesteld is: hoe heb jij je partner leren kennen? Wel de eerste keer dat ik Antoine zag was in 2007. Hij was in Amsterdam voor de promotie van de Nederlandse versie van een eerder door hem geschreven boek.

Hoe we elkaar hebben ontmoetAls expert op het gebied van opkomende markten was hij uitgenodigd door het FD deel te nemen aan een paneldiscussie over de Aziatisch – Europese verhoudingen. Ik hoorde hem, maar sprak hem niet. Begin 2013 ontmoette we elkaar voor het eerst in Washington.

In de tussentijd hadden we los van elkaar reizen gemaakt door Azië, waarbij we geluiden opvingen dat Aziatische bedrijven de concurrentiekracht van westerse bedrijven voelden. Waren de westerse economieën dan toch niet afgeschreven? Ik speelde met de gedachte hierover een boek te schrijven.

Mijn oud-collega Jan Fred van Wijnen vertelde dit aan Antoine, die hij sinds 2007 ieder jaar in december sprak. Ik maakte kennis via Skype, waarna we elkaar ontmoeten in Washington.  In 2012/2013 was er in de VS een ware hype rond de gedachte dat de Amerikaanse maakindustrie aan een comeback bezig was, het zg. reshoring. Hogere lonen in Azië, een sterkere Chinese munt, en het goedkope schaliegas waren de meest gehoorde argumenten voor deze terugkeer.

Voor ons was dat een te eenvoudig antwoord. Er was meer aan de hand. Het besluit van General Electric om een fabriek van vliegtuigmotoren te bouwen in Mississippi naast een federale universiteit in Batesville om daarmee gezamenlijk onderzoek naar nieuwe materialen te doen en de samenwerking in Eindhoven tussen universiteit, bedrijven en lokale overheden, prikkelden ons.

De reis die we vervolgens maakte langs tien regio’s in de VS en Europa maakte ons duidelijk dat het delen van kennis in combinatie met nieuwe productietechnieken, de oorzaak waren achter de opleving van de maakindustrie. Het is een trend die leidt tot het gezamenlijk denken en maken van geheel nieuwe producten.