TOP

Meest gestelde vragen (2)

Als je kennis met elkaar deelt en je dus openstelt, hoe zit het dan met het intellectueel eigendom (IE)? Geef je alles zo maar weg aan je concurrenten?


Samenwerking betekent natuurlijk niet dat je alle ramen openzet en je jezelf helemaal blootgeeft. Vaak betreft de samenwerking het begin van het onderzoek, zijn er dure instrumenten nodig en zetten bedrijven slechts een deel van hun onderzoek budget in. Het Holst Instituut op de Research Campus Eindhoven is in dit soort onderzoek gespecialiseerd.

Hoe ga je met Intellectueel Eigendom om?Zij bieden aan de deelnemers een neutrale omgeving waar in drie of vier jaar intensief wordt samengewerkt. In principe zijn de resultaten van het onderzoek zonder rechten te gebruiken. Soms wordt er een uitzondering gemaakt en kan op onderdelen extra betaald worden voor het IE.

In Portland gingen Intel en het academisch ziekenhuis een samenwerking aan die in het geheel niet in een contract was vastgelegd. In dit geval is de complementariteit van hun inbreng een stimulans achter de samenwerking.

In Raleigh in North Carolina heeft de State University een contract opgesteld dat wetenschappers in staat stelt met hun kennis onbeperkt zakelijk aan de slag te gaan. Als de omzet van hun nieuwe bedrijf de $ 20 mln overstijgt dan pas moeten ze een fee betalen.

Een wijze les leerde ons Tom Stimson. Toen wij hem spraken was hij hoofd van de afdeling Technologie en Operaties bij het staalbedrijf Timken. Het bedrijf wilde samen met een universiteit onderzoek verrichten naar een coating die roestvorming zou tegengaan. Tom was bij het MIT in Boston langs gegaan en bij Stanford in Silicon Valley, maar hij kwam uiteindelijk uit in Akron (Ohio).

Zij waren de enige universiteit die echt wilde samenwerken. De andere wilden in feite alles overnemen. Afgesproken werd dat de resultaten van het onderzoek op twee manieren konden worden aangewend. Timken behield het exclusieve recht voor de toepassing op metaalproducten en de universiteit kan zich begeven op het wijde terrein van nieuwe toepassingen. De onderhandelingen duurden anderhalf jaar, maar het was eigenlijk het ei van Columbus.