TOP

Meest gestelde vragen (4)

Waarom hebben wij de ontwikkeling die jullie beschrijven zelf niet op ons netvlies gekregen? Zijn jullie zo slim of wij zo dom? Geen van beide, zegt de echte Hollander.


Waarom hebben wij deze ontwikkeling niet zelf gezien?In onze herinnering gaat economische vooruitgang samen met nieuwe type auto’s, nieuwe wasmachines, nieuwe tv’s. Die ook allemaal iedere keer meer konden en daarom duurder werden. Tegenwoordig vinden we het normaal dat een telefoon steeds meer kan en ook nog goedkoper wordt. Dat we elkaar kunnen bellen van bijna iedere plaats van de wereld. Dat we elkaar zelfs kunnen zien en dat het ook nog gratis is.

Vroeger werkten ontwerpers en ingenieurs in grote bedrijven en eens in de zoveel jaar kwam er een nieuw model uit. Tegenwoordig werken miljoenen mensen alleen of in kleine groepjes aan een app die via Apple of Google binnen handbereik komen. We kopen goedkoper kleren, delen auto’s en gereedschap en zoeken gratis de weg of een restaurant.

De schaarste en de vernieuwing leidden vroeger tot schokkende bewegingen in prijzen en productiviteit. Om oververhitting tegen te gaan verhoogden centrale bankiers de rente. Nu stijgt ons gevoel van welvaart, maar de economie groeit nauwelijks, de prijzen zijn stabiel of dalen en de centrale bankiers brengen de rente tot onder de nul, want ze willen de inflatie terug.

Economen zijn het er intussen niet over eens of we nog wel met de juiste instrumenten onze ontwikkeling meten. Feit is dat de interdisciplinaire samenwerking binnen universiteiten en bedrijven en tussen deze twee, een hele boel verborgen potenties mobiliseert. Het stelt ons in staat straks in een autonome auto te rijden, of medicijnen te gebruiken die op onze individuele behoeften zijn afgestemd.

De afgelopen drie jaar spraken we in de VS en Europa met honderden onderzoekers, politici, ondernemers in pak van beursgenoteerde bedrijven, jonge mensen in spijkerbroek die net een bedrijf waren gestart. Dit keer geen geklaag of gezeur over wat allemaal mis gaat door een ander. Maar hoop en optimisme over wat er gezamenlijk bereikt kan worden.