TOP

De doop van onze Hollandse dochter

Eind maart werd ons boek ‘The Smartest Places on Earth’ ten doop gehouden in New York. Maar deze week was het de beurt aan onze Hollandse dochter ‘Hier wordt de toekomst gebouwd’.


De Engelse versie, een stevige jongen, kreeg een warm onthaal in de Amerikaanse  en Britse  media.

In een interview met de Volkskrant plaatste hun correspondent in New York het boek in de context van de Amerikaanse verkiezingen. Tijdens de presentatie van het eerste exemplaar in Amsterdam lag de nadruk op de kansen die er liggen voor de Nederlandse economie in een wereld die steeds meer gaat samenwerken bij onderzoek en ontwikkeling (R&D).

De groeibriljant is Eindhoven, die naast negen andere regio’s in de VS en Europa, uitvoerig in ons boek wordt beschreven. De afgelopen vijftien jaar hebben ondernemers, researchers en lokale politici in die regio laten zien dat uitgaan van je kracht, kan leiden tot aansprekende successen.

Na de massaontslagen in de jaren negentig bleven beleidsmakers niet bij de pakken neer zitten. Philips nam het moedige besluit het traditioneel gesloten NatLab om te vormen tot een open Research Campus, de technische universiteit stemde de opleidingen meer af op de (toekomstige) behoeften van de bedrijven en de gemeenten in de regio vonden elkaar op het platform Brainport.

Maar het succes bleef niet beperkt tot Brabant. Nederland heeft een sterke positie als landbouwnatie en op het gebied van nieuwe materialen. Beide het resultaat van een hechte samenwerking bij het doen van toegepast onderzoek.

Daarnaast heeft zich rond ieder academisch ziekenhuis of technische universiteit wel een of meerdere incubators gevestigd die startende ondernemers begeleiden. Het initiatief van het kabinet Startup Delta onder leiding van Neelie Kroes gaf het pionierswerk van deze jonge ondernemers een gezicht.

‘Hier wordt de toekomst gebouwd’ geeft een gezicht aan de vaak nog verscholen ontwikkeling die de maakindustrie in de oude westerse economieën een tweede leven geven, maar dan wel in een geheel nieuwe vorm.